Kruimeldeeg
Kruimeldeeg wordt veel gebruikt voor zoete taarten, zoals een aardbeien- of fruittaart. Je kan het deeg ook gebruiken voor een quiche, maar dan moet je de vanillestokjes uit het recept laten. Een onmisbaar basisrecept voor taartliefhebbers!

Ingrediënten
Voor 6 personen

500 g bloem
250 g malse boter
180 g suiker
2 vanillestokjes
3 eieren
zout
30-60 minuten

Recept

Meng de boter samen met de suiker en het zout met de keukenrobot tot een romige massa.
Haal de zaadjes uit de vanillestokjes en doe ze erbij. Voeg een volledig ei en twee eierdooiers toe en meng het geheel tot een homogene massa.
Doe de helft van de bloem bij het mengsel en kneed verder. Doe de resterende bloem erbij en meng tot het deeg een bol begint te vormen.
Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het een uurtje in de koelkast.

De bakduur en -temperatuur zijn afhankelijk van wat je met het deeg wilt maken.
Voor een taartbodem van een fruittaart met banketbakkersroom, rol je het deeg uit tot een dikte van 3 tot 4 mm.

Vet de bakvorm in met vet en bekleed de vorm met het deeg. Prik enkele gaatjes in het deeg met een vork, bedek het deeg met bakpapier en leg er bakparels of droge bonen of rijst op. Dit zorgt ervoor dat je deeg niet te fel gaat rijzen.

Bak het deeg gedurende 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160°C tot 170°C.

Afwerken van de taart kan dan naar keuze!
toegevoegd door mbos