Engelse 'Pork Pie'
Pork pies (pasteitjes van varkensgehakt) werden voor het eerst in de 18e eeuw gemaakt in Melton Mowbray in Leicestershire. Net als Cornish pasties dienden ze als makkelijk meeneem voedsel voor de boeren die op het land werkten en ook voor de vossenjaggers. Omdat het deeg van de eerste pork pies veel te hard was, werd alleen de vulling gegeten. Halverwege de 19e eeuw werd het harde deeg vervangen door een zachter en dus eetbaar korstdeeg gemaakt van heet water en reuzel, het zogenaamde ‘hot water crust’. Vandaag hebben de Melton Mowbray pork pies een beschermde oorsprongsbenaming en duurt het maken van de pies vier dagen: op de eerste dag wordt het deeg gemaakt, op de tweede de pie, op de derde worden ze gebakken en op de vierde verkocht.

Ingrediënten
Voor 4 personen

250 ml water
150 g boter
1 tl zout
500 g patentbloem
royaal versgemalen vierseizonen peper
400 g half-om-half gehak
t½ ui, fijngesnipperd
½ tl pimentpoeder
snufje nootmuskaat
1 tl gedroogde salie
zout en peper
1 ei, geklutst
Langer dan 1 uur

Recept

Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een ovenbakplaat met bakpapier. Breng in een pan het water met de boter en het zout aan de kook, verlaag het vuur en laat de boter smelten. Meng de bloem en peper in een kom. Maak een kuiltje in het midden van de kom en schenk het water/botermengsel erin. Roer met een houten lepel. Wacht een paar minuten en kneed tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in vier balletjes. Rol ¾ van elk balletje uit tot een rond lapje groot genoeg om de ramequins te bekleden. Zorg dat je het deeg goed tegen de randen duwt en laat een beetje over de rand staan. Rol de rest van het deeg uit tot een rond dakje voor de pie. Meng in een grote kom het half-om-half gehakt, ui, pimentpoeder, nootmuskaat, salie en zout en peper. Verdeel de vulling over de ramequins. Kwast de randen in met een beetje ei, leg het deegdakje erop, druk het deeg dicht met je vingers en daarna met de tanden van een vork. Kwast de bovenkant van elke pie in met het ei en maak een gat in het midden met een eetstokje. Bak de pies in 30 minuten. Verlaag de temperatuur daarna naar 170°C en laat ze nog 30 minuten bakken. Dek de pies af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt. Je kunt de pies uit de vorm halen als je ze met ovenwanten ondersteboven houdt en een beetje schudt. Lukt dat toch niet; serveer de pies dan gewoon in hun vormpjes. Heerlijk met piccalilli of chutney en een groene salade of een kop groentesoep.
toegevoegd door PWestbeek