Confiture de pruneaux à l'Armagnac
In de Lot-et-Garonne vind je de lekkerste pruimen, paars van buiten en knal-geel van binnen. Rijp en vers, hebben ze een heerlijk zoet vruchtvlees. Maar ze worden ook gedroogd verkocht en in allerlei regionale desserts verwerkt. In deze smakelijke jam worden ze gecombineerd met een scheutje Armagnac en een beetje vanille. Erg lekker bij een bolletje vanille of chocolade ijs!

Ingrediënten
Voor 1 stuks

850 kleine zoete pruimen (het liefst ‘pruneaux d’Agen’)
250g kristal suiker
2 el Armagnac
2 tl vanille extract
30-60 minuten

Recept

Maak een sneetje aan de onderkant van elke pruim met een scherp mes. Doe de pruimen in een kom, giet heet water over de pruimen en laat ze een paar minuten staan. Giet de pruimen af en haal de schil eraf. Verwijder de pitten en doe het vruchtvlees in een pan. 

Zet de pan op een laag vuur en roer de suiker erdoor gedurende 3 minuten. Verhoog het vuur en voeg de Armagnac en het vanille extract toe.

Laat de jam 20 minuten onafgedekt koken en blijf goed roeren. Schenk of schep de jam in een gesteriliseerd potje.
toegevoegd door PWestbeek