Tom kha kai
Een klassieke Thaise soep, rijk van smaak dankzij het gebruik van verschillende aromatische kruiden. In de perfecte kom tom kha kai zijn de smaken goed gebalanceerd.

Ingrediënten
Voor 4 personen

500 g kipfilet, in reepjes gesneden
2 el vissaus 
400 ml kippenbouillon
2 blikken kokosmelk (400 ml per blik)
1 tl gemalen laos
2,5 cm gember, geschild en in zeer dunne plakjes gesneden
2 stengels citroengras (of 2 tl gemalen sereh) gekneusd met de achterkant van een mes en elke stengel in 3 stukken gesneden
hele schil van 1 limoen
sap van ½ limoen
2 tl rietsuiker (of gewone suiker)
1 rode chilipeper, in dunne ringetjes gesneden
1 ½ el zonnebloemolie
250 g kastanjechampignons, in plakjes gesneden
zout
klein bosje koriander, fijngehakt
Langer dan 1 uur

Recept

Marineer de kip één uur van tevoren in de vissaus.

Doe de bouillon, kokosmelk, gemalen laos, gember, citroengras, limoenschil, limoensap en rietsuiker in een pan. Roer alles goed en breng het aan de kook. Verlaag het vuur, leg een deksel op de pan en laat de soep 20 minuten pruttelen.

Bak ondertussen de rode chilipeper zachtjes in de olie in 8 minuten en zet het apart. Zeef de soep en breng deze weer aan de kook. Voeg de kip (met de marinade) toe, leg het deksel op de pan en laat de soep 10 minuten koken.

Voeg dan de champignons toe en laat de soep afgedekt nog 5 minuten koken. Proef of er nog een beetje zout bij moet of iets meer limoensap.

Serveer de tom kha kai in grote kommen, doe een beetje van de gebakken chilipeper (en de gearomatiseerde olie) op elke portie en garneer met de verse koriander.
toegevoegd door PWestbeek