Gemarineerde tomaten met knoflook
Als je het recept ziet, zou je het effect werkelijk nooit kunnen vermoeden. Toch gebeurt er iets bijzonders met de tomaten, zout en kruiden. Ze worden zachter, de smaak is bijna als die van een gemarineerde tomaat, kruidig en geurig. Deze tomaten kunnen als bijgerecht geserveerd worden of als een deel van hapjestafel, zakuski op zijn Russisch.

Ingrediƫnten
Voor 4 personen

4 mooie rijpe trostomaaten
1 flinke theelepel zout
2 teentjes knoflook
handjevol verse peterselie en dille
versgemalen peper (optioneel)
0-10 minuten

Recept

Was de tomaten en snijd de kroontjes ruim uit zodat er in elk tomaat een aardig gat ontstaat. Doe een kwart theelepel zout in elk tomaat, vul het aan met fijn gehakte kruiden en dunne schijfjes knoflook. De knoflook mag eventueel ook door een pers gehaald worden. In een laag in een schaal doen, goed afdekken en minstens 12 uur op kamertemperatuur laten staan, het liefst 24. In deze tijd laten de tomaten wat sap los en gebeurt er iets wat lichtelijk op fermentatie lijkt. Daarna in de koelkast zetten en goed koud serveren. 
toegevoegd door BGastronome